Het gaat al jarenlang niet goed met de grutto. Daarom zijn er aanvullende maatregelen nodig om de grutto beter te beschermen. Een van de maatregelen is extra bescherming van de grutto en haar leefgebied in 25 bestaande Vogelrichtlijngebieden. In deze gebieden wordt de grutto nog niet als broedvogel beschermd.
Waarom aanvullende bescherming voor de grutto in 25 Vogelrichtlijngebieden?
Het gaat al jarenlang niet goed met de grutto. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is het leefgebied minder geschikt geworden, valt de grutto vaker ten prooi aan roofdieren en is het waterpeil in veel gebieden te laag. Het aantal broedparen in Nederland is door de tijd heen flink gedaald. In 1970 broedden er nog ongeveer 120.000 paren in Nederland.; Vanaf de jaren ‘90 neemt de populatie gestaag af en inmiddels zijn er minder dan 30.000 broedparen. Dit is de Europese Commissie ook opgevallen. Zij vindt dat Nederland niet genoeg doet om de grutto en zijn leefgebied te beschermen en is daarom een juridische procedure tegen Nederland gestart.
Extra bescherming voor de grutto
Daarom neemt de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aanvullende maatregelen om de grutto beter te beschermen. Hierover kunt u lezen in de brief aan de Tweede Kamer van 25 maart 2025 .
Een van de maatregelen is extra bescherming van de grutto en haar leefgebied in 25 bestaande Vogelrichtlijngebieden. In deze Vogelrichtlijngebieden worden nu al veel vogels beschermd, maar broedende grutto’s nog niet.
Ontwerpbesluiten ter inzage
De ontwerp-wijzigingsbesluiten voor deze 25 gebieden liggen van 10 juli tot en met 20 augustus 2025 ter inzage. Als u een opmerking heeft over de tekst in een van de besluiten, kunt u hierover een zienswijze indienen bij ons. Na de ter inzagelegging zullen de wijzigingsbesluiten worden vastgesteld. Dit gebeurt naar verwachting eind 2025. Na vaststelling worden er aangepaste beheerplannen opgesteld door de provincies en Rijkswaterstaat.
Beheerplan per gebied
Per gebied is onderzocht hoeveel grutto’s er in het gebied kunnen leven: het instandhoudingsdoel. Ook is onderzocht hoe we het leefgebied voor de grutto kunnen verbeteren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het verhogen van het waterpeil of het plaatsen van vossenrasters om vossen tegen te houden. Uiteindelijk komt er per gebied een uitwerking van de maatregelen op maat in een beheerplan.
Betere bescherming
Deze maatregel in de 25 gebieden zorgt er voor dat zo’n 10% van de landelijke gruttopopulatie beter beschermd wordt. Daarnaast leeft 90% van de gruttopopulatie buiten de Vogelrichtlijngebieden. Ook daar zijn aanvullende maatregelen nodig om de grutto beter te beschermen. Uiteindelijk moet een combinatie van maatregelen zorgen voor grofweg een verdubbeling van de broedende grutto’s in 2050.